Go Back   Cruiser Log World Cruising & Sailing Forums > Cruising Forums > The Bosun's Locker > Repairs & Maintenance
Cruiser Wiki

Join Cruiser Log Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-10-2008, 02:29 PM   #1
Ensign
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3
Arrow

Hi All

I have a FASCO 110v non-self priming pump that circulates seawater for my Airconditioning and fridge/freezer compressors. Every time I turn it off and back on again, I get the same problem. Basically a small amount of air seems to get into the impeller housing that is sufficient to prevent the pump from circulating the seawater. It is easy enough to get started since I simply loosen a couple of the screws on the impeller back plate and open the unit a tiny crack so the air can hiss out before restarting. However, this is a real pain. I have already fitted a non-return valve on the suction side of the pump to prevent air getting in if we are heeled over through the thru-hull. But this problem is even occuring when we are at anchor or tied along side.

There are no apparent leaks between the pump and the compressors so I am at a loss.

Anyone ever experienced something similar?

Thanks

Richard
__________________

__________________
fozzie is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2008, 06:14 PM   #2
Ensign
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Default

Hi Richard,

Although our pump does not lose it's prime on the same frequency as yours, it does occasionally. We installed a direct connect with shut off valve to a pressurized fresh water line, between the raw water strainer and the pump. It's a simple matter of turning on the pump and opening the fresh water valve to restart the flow. Remember to close your shutoff valve again, or you will soon be without fresh water.

Peter
__________________
windinhishair is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bilge Pump And Setup danblu Other Equipment 4 08-19-2010 03:48 AM
Remote Water Pump Fix Gallivanters General Cruising Forum 3 07-08-2009 11:49 PM
Heat Pump Technology In Marine Applications Harbor_Pilot General Cruising Forum 0 02-19-2007 05:17 PM
Adding Another Bilge Pump Gallivanters General Cruising Forum 6 04-23-2006 01:36 AM
Porta Potty and Bilge Pump (newbie to this) LaurenSC General Cruising Forum 3 06-27-2005 07:17 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

RV & Travel Trailer Communities

Our RV & Travel Trailer sites encompasses virtually all types of Recreational Vehicles, from brand-specific to general RV communities.

» More about our RV Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


All times are GMT. The time now is 01:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0